Antocijanin

Antocijanini su prirodna jedinjenja iz grupe flavenoida. Predstavljaju biljne pigmente plave, crvene i ljubičaste boje, zaslužne za boju cveta i ploda kod nekih iljaka.

Iako se za neverovatne moći ovih jedinjenja znalo od davnina, i dan danas je njihova primena nedovoljno zastupljena. Naime, zbog njihove relativne nestabilnosti i niskog stepena ekstrakcije iz biljnog tkiva, antocijanini su nedovoljno zastupljeni u farmaceutskoj industriji.
Izvori antocijanina u ljudskoj ishrani uglavnom su bili usmereni na crveno vino biljke poput crvenog grožđa,borovnice, maline i drugog plavog i crvenog voća.

Bio je poznat „francuski paradoks“ da konzumenti upravo ovih namirnica manje oboljevaju od kardiovaskularnih i malihnih bolesti, da su vitalniji, manje gojazni i da imaju dobar vid.

Poslednjih godina se pojavljuju tablete namenjene za poboljšanje vida, koje u osnovi imaju antocijanin.

Jedna od važnih uloga antocijanina u biljnom tkivu je zaštita od UV zračenja pa se nakon unošenja ovih materija i naša koža bolje nosi sa štetnim zračenjem.

Antocijanini imaju veliki značaj zbog svoje izrazite antioksidativne moći, koriste se u prevenciji neuroloških oboljenja, kancerogenih oboljenja, kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa.

Upravo ovom materijom obiluje crni godži što se može videti i u praktičnom smislu kada se bobica ubaci u čašu vode. Tada se antocijanin rastvara i boji vodu u plavo. U kiselijim sredinama, kao na primer u limunadi, plava boja postaje roza.

U evropskim i domaćim pravilnicima, antocijanini su svrstani u prirodne materije i dozvoljeni su za korišćenje u prehrambenim proizvodima pod oznakom E163.

Prisustvo antocijanina u voću prikazano u narednoj tabeli, pokazuje da je CRNI GODŽI neprikosnoveni, najbogatiji izvor.

antocijanin