Među najlekovitijim biljkama

Crni godži, poznat i kao crna vučija bobica je manje poznat rođak klasične crvene godži bobice, koju ljubitelji zdrave ishrane vole da dodaju u žitarice za doručak, razne mešavine orašastih plodova i smutije. Potpuno istu stvar možemo da uradimo i sa crnim godžijem, osim što je mnogo ukusniji ako se koristi kao biljni čaj. A sa tim čajem tek može svašta da se radi, ali o tome ćemo na drugom mestu 🙂

Da uporedimo crne i crvene godži bobice

Crne i crvene goji bobice su sorte iste biljke, Licium Barbarum, opšte poznate kao godži bobice. Glavna razlika između njih je njihova boja, pri čemu su crne godži bobice potpuno crne kada su zrele, dok su crvene godži bobice crvene. Neki tvrde da su crvene nešto slađe i blažeg ukusa, dok su crne godži bobice malo kiselije ali su svakako veoma blagog ukusa. Obe vrste godži bobica su bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima, što ih čini odličnim dodatkom ishrani. Važno je napomenuti još jednu razliku između ove dve sorte godžija, a to je količina OPC.

OPC je skraćenica od oligomernih proantocijanidina, to je vrsta antioksidansa koji se nalazi u crnim godži bobicama i drugim biljkama.

Antioksidansi pomažu u zaštiti organizma od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, koji mogu doprineti razvoju različitih bolesti. Pokazalo se da OPC imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, smanjenje upale i održavanje zdravlja očiju. Iako su crne goji bobice odličan izvor OPC,  treba imati na umu da količina OPC koja se nalazi u jednoj porciji crnih goji bobica može varirati u zavisnosti od uslova uzgoja i drugih faktora. Ipak crni godži je i dalje apsolutni šampion u količinama ovog antioksidansa. I najukusnije pomoćno lekovito sredstvo, potpuno prirodno.

A sada da uporedimo crni godži sa drugim zdravim namirnicama

Čaj od crnog godžija se koristi u kineskoj medicini za smirivanje želuca, pomoć pri varenju, smanjenje simptoma menopauze i menstrualnog ciklusa, vrtoglavice, lošeg holesterola, održavanje zdravlja očiju i jetre, ublažavanje žgaravice, refluksa kiseline i bolova u stomaku.

Ovaj čaj sadrži 18 različitih aminokiselina, 21 vrstu minerala, doduše, u tragovima ali tu su 🙂 . Takođe sadrži više proteina od celog zrna pšenice, i nivo vitamina C je viši nego u pomorandžama i limunu. Takođe sadrži kompleks vitamina B i ceo spektar antioksidativnih karotenoida, uključujući beta karoten i zeaksantin koji poboljšavaju  vid i sprečavaju razne bolesti oka kao što su degeneracija žute mrlje.

Pomenuti antioksidansi iz crnog godžija su 20 puta moćniji od vitamina C, i 50 puta efikasniji od vitamina E, što znači da konzumiranje bobica crnog godžija usporava proces starenja organizma, snižava holesterol, i preventivno deluje na širenje ćelija raka.

O tome na koji način možete konzumirati ove lekovite bobice možete naći na LINK Ali kada pročitate ovih nekoliko naših ideja, videćete da vam je samo mašta granica.