Francuski paradoks objašnjava resveratrol

Francuski paradoks je izraz za činjenicu da Francuzi iako skloni uživanju u masnoj hrani, daleko manje obolevaju od kardiovaskularnih bolesti nego drugi Evropljani i Amerikanci. Naučnici su ustanovili da njihova sreća leži u konzumiranju crvenog vina koje u sebi sadrži biohemijsko jedinjenje zvano resveratrol. Upravo ovim jedinjenjem je bogat crni goji ali u daleko većim količinama nego što ga ima crno grožđe i vino.

crni godzi francuski paradoks

Vino i godzi francuski paradoks

Izvor polifenola, flavenoida
– resveratrol
– antocijanin Snažni antioksidansi koji prodiru u ćelije i uništavaju slobodne radikale.

(Slobodni radikali su odgovorni za starenje organizma, degradiranje DNK, razvoj malignih oboljenja, kardiovaskularnih problema, dijabetes, Alchajmerovu bolest, Parkinsonovu bolest, aterosklerozu i mnoge druge bolesti).

Antocijanin je plavi biljni pigment. Nalazi se u retkim biljkama. Pomaže u prevenciji kardiovaskularnih i malignih bolesti, pozitivno utiče na krvni pritisak i pomaže smanjenju telesne težine.

Izvor aminokiselina Aminokiseline su važne za izgradnju proteina u organizmu.

Esencijalne masne kiseline Masne kiseline koje ljudski organizam ne stvara samostalno nego ih crpi iz hrane. Važne su za odvijanje različitih biohemijskih procesa u organizmu.

Vitamini: A, C, E, P, B1, B2