Godži bobice su u poslednjih nekoliko godina stekle veliku popularnost i nazivaju ih “super hranom”.

Za njih se smatra da usporavaju proces starenja, jačaju imunitet, da su dobre protiv dijabetesa i da štite organizam od srčanih bolesti i raka .

Ali da li one zaista mogu sve to? Ovaj članak pokriva devet prednosti godži bobica koje je nauka zaista potvrdila.

Šta su godži bobice?

Godži bobice se koriste u kineskoj tradicionalnoj medicini više od 2000 godina , slatkog su ukusa i mogu se konzumirati sirove, sušene, kao sok ili čaj, a na tržištu se mogu naći i njihovi ekstrakti u vidu praška i tableta.

Sve tamne i crvene bobice (uključujući i godži) sadrže antioksidante koji pomažu u zaštiti organizma od veoma štetnih slobodnih radikala. Ono što godži bobice čini jedinstvenim je to što one sadrže jedinstveni antioksidant polysaccharides čija su lekovita svojstva znatno veća nego kod drugih vrsta antioksidanata.

Pored toga, godži bobice sadrže ukupno 11 vrsta aminokiselina, više od bilo koje druge vrste bobica . Ovo su 9 prednosti konzumiranja godži bobica:

godzi bobice

1. Izuzetno hranljive

Iznos kalorija godži bobica zavisi od vrste, tipa, svežine i načina proizvodnje, termičke obrade i pakovanja. Ugruba statistika 85g suvog godžija kade da otprilike sadrži:

70 kalorija
12g šećera
9 grama proteina
6g vlakana
Bez masti (0g)
Vitamin A: 150% od PDD (preporučene dnevne doze)
Bakar: 84% od RDD
Selenium: 75% od RDD
Vitamin B2 (riboflavin): 63% od RDD
Gvožđe: 42% od RDD
Vitamin C: 27% od RDD
Potassium: 21% od RDD
Cink: 15% od RDD
Tiamin: 9% od RDD

Pored toga prepuni su antioksidanasa poput karotenoida, likopena, luteina i poliakarida, koji čine 5-8% suvog crnog godžija. Godži takoše sadrži C vitamina kao i sveži limun i pomorandža.

Za voće godži ima veliku koncentraciju vlakana i gvožđa, koji su veoma hranljivi. Porcija od 100g godžija sadrži oko 11g proteina, u poreženju na samo 1g borovnica ili jagoda, a uz to su bogate i cinkom, bakrom, seleniumom i gvožđem.

Ti minerali su važni za normalno funkcionisanje naših organa, zaštitu i obnovu ćelija i poboljšanje i održavanje metabolizma.

2. Odličan izvor antioksidanasa

Antioksidansi štite od slobodnih radikala (štetnih molekula koji oštećuju ćelije u organizmu), a godži bobice imaju veliki kapacitet apsorbcije slobodnih radikala – ORAC indeks od 3,290.

Testiranja na antioksidans markere kod odraslih su pokazala povećanje od 8% kod ispitanika koji su svakog dana pili 120ml godžijevog soka, u poreženju sa onima koji nisu pili sok .

Druga studija koja obuhvata starije muškarce i žene koji su 90 dana pili mleko na bazi godžija povećali količinu antioksidansa zeaxanthin-a za 26%, a količinu ukupnog broja antioksidanasa za čak 57% .

Ukratko – svakodnevna konzumacija godžija povećava broj antioksidanata u telu.

3. Možda ima efekat protiv starenja

Antioksidansi (kojih je godži prepun) imaju efekat na starenje jer sprečavaju slobodne radikale da uništavaju ili oštećuju kolagen u koži , a neka istraživanja su pokazala da godži može da pomogne u usporenju procesa starenja u ćelijama.

Jedna studija na miševima je pokazala da ekstrakt godži bobica usporava glikaciju, proces koji uzrokuje starenje kože . Druga studija je pokazala da ekstrakt godžija pospešuje sintezu DNK u nekim ćelijama, i na taj način ih štiti od procesa starenja uzrokovanim oštećenjem DNK.

4. Može da pomogne u suzbijanju kancera

Više studija je pokazalo da ekstrakt godžija pomaže u suzbijanju kancera u organizmu tako što sprečava rast kancerogenih ćelija, a u nekim slučajevima ih i potpuno uništava .

Studija izvedena na 79 pacijenata oboleih od kancera je pokazala da oni koji su dobili imunoterapiju u kombinaciji sa eksraktom godžija su imali 25% veću regresiju kancera u odnosu na pacijnte koji nisu uzimali ekstrakt godžija .

5. Može poboljšati količinu šećera u organizmu

Veći broj studija je pokazao da godži ima pozitivan efekat na kontrolu nivoa šećera u organizmu . U jednoj studiji pacovi sa dijabetesom tipa 2 su hranjeni godžijem dve nedelje, i ustanovljeno je da je procenat glukoze opao za 35% .

Studije iz ove oblasti su pokazale da ekstrakt godžija pospešuje senzivitet insulina u organizmu, i tako povećava apsorbciju glukoze u ćelije uz pomoć transportnih molekula GLUT4 i povećanjem lučenja sekreta insulina u pankreasu.

6. Povećava nivo energije u organizmu

Konzumiranje godži ekstrakte ili soka se povezuje sa povećanjem energije u organizmu i opštem osećaju blagostanja tela. Kada je miševima dat ekstrakt godžija, bolje su se prilagodili određenim vežbama i brže su se odmarali nakon njih .

Slični rezultati su i kod ljudi: u kontrolisanoj studu sa 34 učesnika koji su dnevno pili 120ml koncentrovanog godži soka su zabeležili smenjenje stresa, veću energiju, bolju ispavanost, a osećali su se srećnije nego ranije .

7. Pomaže pri smanjenju kilaže

Godži bobice imaju određene sastojke koje im omogućavaju da pomažu pri skidanju viška kilograma. Bogate su vlaknima, što pomaže kod smanjenja šećera i apetita, i tako pomažu da se duže osećamo siti .

Takođe imaju niski ideks glicema, što znači da se šećer sporije oslobađa u krvotok, što pomaže osećaju sitosti i smanjuje apetit . Jedna studija na gojaznim muškarcima i ženama je pokazala da je njihova sposbnost sagorevanja kalorija povećana za 10% nakon konzumacije samo jedne doze od 120ml koncentrovanog soka od godžija . Druga studija je pokzala da se ispitanicima smanjio obim struka za 4,7cm nakon što su 14 dana pili isti sok .

8. Može poboljšati nivo holesterola u krvi

Testovi na životinjama su pokazali odlične rezultate. Jedna studija na zečevima je pokazala da se količina “dobrog” holesterola HDL povećala, dok se nivo holesterola i

Napisala Dr. Mary Jane Brown