Šta je crni godži?

Crne godži bobice, poznate i kao vučje bobice, potiču sa tibetanske visoravni u zapadnoj Kini.

Od nedavno se koriste kao dodaci ishrani i lekovita sredstva zbog visoke koncentracije antioksidanata, vitamina i minerala. Njihova popularnost je počela kada je 2008. godine, otkriveno  da crni goji sadrži najveću koncentraciju OPC. OPC je skraćenica od oligomernih proantocijanidina. To je grupa moćnih antioksidativnih jedinjenja koja se uglavnom nalaze u borovnicama i semenkama grožđa. Poznato je da se OPC bori protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Istraživanja su pokazala da OPC čini krvne sudove elastičnijim i smanjuje verovatnoću da će se lomiti ili curiti.

šta je crni godzi

Gde se može gajiti crni godži

Crni godži je izdržljiva biljka koja može da raste u različitim klimatskim uslovima. Odgovara mu mediteranska klima Evrope i Srbije, koju karakterišu topla, suva leta i blage, vlažne zime. Biljka preferira dobro drenirano zemljište sa pH između 6,0 i 7,0, a može se gajiti i na suncu i u delimičnoj senci.

Pojedinačna sadnja omogućava više prostora za svaku biljku da raste i razvija se, što često rezultira boljim prinosima. Međutim, sadnja u grupama može stvoriti atraktivniji pejzaž, a takođe pomaže u oprašivanju jer biljke mogu međusobno da se oprašuju.
Na kraju krajeva, izbor između sadnje pojedinačno ili u grupama isključivo zavisi od vaših ciljeva, ograničenja prostora i ukupnog dizajna vaše bašte.
Uvek se možete konsultovati sa nama što se tiče specifičnih saveta na osnovu vaših uslova uzgoja i željenih rezultata.

Sadnja i nega

Biljke godži bobica se obično razmnožavaju iz reznica ili semena. Reznice su najlakši način razmnožavanja i mogu se uzimati sa zrelih biljaka u proleće ili leto. Seme treba potopiti u vodu 24 sata pre sadnje i posaditi u dobro dreniranu mešavinu zemljišta koja je bogata organskom materijom.

Kada se biljke postave, potrebno im je redovno zalivanje, posebno tokom vrelih letnjih meseci. Njihovom napredovanju značajno može doprineti i primena đubriva kao što je formula 10-10-10. Orezivanje treba obaviti zimi, nakon berbe. Ovo će pomoći da se podstakne novi rast i biljka bude zdrava.

Blagodeti lekovitih bobica sa Tibeta

Bobice crnog godžija su odličan izvor antioksidanata, vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin B2 i gvožđe. Takođe je dobar izvor proteina, vlakana i karotenoida. Za neupućene, karotenoidi su biljni pigmenti koji imaju antioksidativna svojstva. Ovi hranljivi sastojci rade zajedno kako bi podržali zdrav imuni sistem, poboljšali vid i zaštitili od stresa ali i hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, nedostatak energije, hronični umor i slično.

Ukoliko želite da ojačate imunitet, poboljšate svoje opšte zdravlje ili jednostavno želite da uživate u ukusnom i hranljivom voću, crni godži je odličan izbor.