Za dijabetičare

Dijabetičari danas imaju širok izbor kada je u pitanju hrana i piće za njihovo stanje, ali njihova efikasnost ume znatno da varira, a kada je u pitanju crni godži, izbor je ili veoma mali ili ga nema u prodavnicama.

Godži bobice se u kineskoj medicini koriste duže od 2000 godina a od nedavno se njihova lekovitost proširila svetom. Crveni godži je najzastupljeni, ali je zapravo crni godži taj koji sadrži najveću koncentraciju lekovitih sastojaka.

Glukoza – Veći broj studija je pokazao da crni godži ima pozitivan efekat na kontrolu nivoa šećera u organizmu. U jednoj studiji pacovi sa dijabetesom tipa 2 su hranjeni crnim godžijem dve nedelje, i ustanovljeno je da je procenat glukoze opao za 35%.

Insulin – Studije iz ove oblasti su pokazale da ekstrakt godžija pospešuje senzivitet insulina u organizmu, i tako povećava apsorbciju glukoze u ćelije uz pomoć transportnih molekula GLUT4 i povećanjem lučenja sekreta insulina u pankreasu.

Studija izvedena na 37 pacijenata sa dijabetesom tipa 2 je pokazala da je znatno smanjeno lučenje glukoze u organizmu u periodu od 3 meseca, čak i do 300mg dnevno.

med od crnog godzija

Oštećenje ili gubitak vida – Univerzitet u Oklahomi je istraživao uticaj godžija na smanjenje uticaja dijabetičke retinopatije, gde su analizirali uticaj zeaxanthina i luteina, karitoida koje crni godži ima u velikim koncentracijama, a upravo su oni u velikoj količini zastupljeni u očima.

Rezultati su pokazali da se koncentracija zeaxanthina i luteina povećala za 13,7%, što drastično utiče na smanjenje verovatnoće oštećenja ili gubitka vida od dijabetesa.

U Kini su efekti crnog godžija poznati vekovima, dok zapadna medicina sve to tek od nedavno u svojim studijama i potvrđuje. Izuzetno je važno pridržavati se preporučene dnevne konzumacije od 2g crnog godžija dnevno.

Ove materije imaju jaka antioksidativna svojstva pa se bobice ovog neobičnog voća bore sa malignim ćelijama u ljudskom i životinjskom telu.
Pored toga:
– usporava starenje organizma
– smanjuje loš holesterol
– eliminiše slobodne radikale
– pomaže jačanju kardiovaskularnog sistema